Leuk zo’n Google Mobile Web certificaat, maar wat heb je er aan?

Java JavaScript

De één zweert erbij, de ander kijkt liever naar ervaring. Hoe dan ook is het Google Mobile Web certificaat één van de weinige papieren die je kunt halen om je te kunnen onderscheiden als mobile web developer. Bij LINKIT is het eigenlijk een standaard dat je hem volgt als je als webdeveloper aan de slag gaat. Maar waarom eigenlijk? En wat heb je eraan? We vroegen het aan Jurian Vink, Full-stack developer bij LINKIT. Hij behaalde onlangs het certificaat na het volgen van de Mobile Web Specialist Course die door LINKIT zelf werd georganiseerd.

Om mee te beginnen: wat houdt het Google certificaat in?

“Met het Mobile web certificaat kun je als webdeveloper bewijzen dat je op de hoogte bent van de laatste technieken op het gebied mobile web develo pment en dat je ze ook kunt toepassen in je werk. Het gaat dan onder andere over de nieuwere es6 features. Daarin zitten nieuwe functies, zoals Arrows, bepaalde shorthands (ipv lange code), leer je hoe je variabelen aanmaakt en default parameters gebruikt. Allemaal zaken die daadwerkelijk een verschil maken voor een webdeveloper.”

Kan iedereen dit certificaat behalen?

“Nee, dat denk ik niet. Ik bedoel het kan wel, maar dan moet je er wel echt veel moeite voor doen. Er is wel degelijk een bepaald instapniveau nodig omdat het gaat om een verdiepingstraining. Google zelf geeft aan dat je drie a vier jaar ervaring nodig moet hebben, plus kennis van PWA’s (Progressive Web Apps).

Wat is jouw grootste ‘gain’ uit deze training?

“Dat is vooral op het gebied van layout en styling. Dat is iets wat iedere webdeveloper moet kunnen. Wil je het makkelijk doen dan ga je gewoon naar een ‘library’, of je implementeert een standaard framework. Maar je moet het natuurlijk ook zelf kunnen. Daar heb ik wel het nodige over bijgeleerd. Ook het stuk performance optimization en cashing is belangrijk. Dat bepaalt onder andere hoe snel een website laadt. Cruciaal voor de gebruiksvriendelijkheid én het succes van een (mobiele) website.”

Was het moeilijk om dit certificaat te behalen?

“Ik vond het goed te doen. Er zat één moeilijk onderdeel bij over Service Workers. Ik hoorde van anderen dat ze daar geen enkele vraag over kregen, maar ik had er vier. Dat kostte wel de nodige tijd. Service Workers worden gebruikt voor het cashen van pagina’s, of delen daarvan, zodat je ze sneller kunt laden.”

Wat zijn nu de voordelen van dit certificaat voor zowel jou zelf als voor je opdrachtgevers?

“Voor mijzelf is het een soort van kwaliteitskeurmerk, waardoor ik hopelijk interessanter ben voor opdrachtgevers bij LINKIT. Andersom geldt hetzelfde. Door mij aan te nemen weten ze zeker dat ze iemand in huis halen die verstand heeft van alle belangrijke zaken die nodig zijn voor een moderne mobiele website. Zowel op het punt van performance als acceptability. Ik ben zelf nu druk bezig met de website van LINKIT zelf, waar ik dagelijks gebruik maak van de kennis en nieuwe technieken die ik voor het behalen van dit certificaat heb geleerd.”

Wil je meer weten over het Google Mobile Web certificaat? Of wil je de LINKIT training zelf ook volgen? Neem dan contact op met één van onze experts voor meer informatie.