Lego raakt de essentie van low-code

Mendix OutSystems Low-code

Bedrijfsapplicaties ontwikkelen met bouwstenen

Developers gebruiken steeds vaker low-codeplatformen om applicaties en bijbehorende componenten, zoals data en logica, te ontwikkelen. Met platformen als Mendix en OutSystems wordt het voor gebruikers mogelijk om, door middel van voorgeprogrammeerde bouwstenen, razendsnel bedrijfsspecifieke software te ontwikkelen. Vergelijk het met Lego: met de blokken die je tot je beschikking hebt, kun je ontelbare constructies bouwen.

Maar wat betekent het gebruik van voorgeprogrammeerde blokken voor je ontwikkelvrijheid? Beperkt dit de creativiteit of is heel specifiek maatwerk mogelijk? En hoe verhoudt zich dit tot de beveiliging? Wij vragen het aan twee low-code experts, Cecile Maan (Senior Mendix Developer) en Orla Dijkink (Squad Lead OutSystems).

Logica in de constructie

“In feite raakt Lego de essentie van low-code”, zegt Cecile. “Met Lego bouw je een huis van blokken, met low-code bouw je bijvoorbeeld een HR- of orderapplicatie van blokken.” Zelf werkt ze al jaren met Mendix-modules voor klanten in de bancaire- en consultancysector en is dan ook overtuigd van de mogelijkheden. “Door de blokken met elkaar te verbinden, ontstaat er een logica in de ‘constructie’ en kom je, na het toevoegen van data, tot een volledig bouwwerk. Een goedwerkende applicatie.”

Ook Orla herkent, door haar ervaring in onder meer de financiële sector, de voordelen van het gebruik van geautomatiseerde blokken. “In OutSystems hoeft er weinig tot geen code geschreven te worden, waardoor applicaties snel in elkaar worden gezet. Zonder te toornen aan de functionaliteiten of diep te graven in de code, kun je tijdens het ontwikkelproces eenvoudig ‘building blocks’ updaten, aanpassen of verwijderen.”

Het leveren van maatwerk

Het is duidelijk: met de geautomatiseerde, reeds bestaande modules kunnen functionele en efficiënte applicaties worden ontwikkeld. Maar hoe gaat het wanneer opdrachtgevers hele complexe, specifieke wensen hebben? “OutSystems-developers kunnen in 90% van de opdrachten uit de voeten met de modules die het platform biedt”, zegt Orla. “De overige 10%, die nodig is om maatwerk te leveren, realiseren we met programmeurs die diepgaande kennis hebben van bijvoorbeeld Java, .NET of Javascript.”

Cecile vult Orla aan: “Wil je grote wijzigingen doorvoeren die niet in de modules zijn verwerkt, dan moet je de blokken handmatig aanpassen en dieper de materie in. Met Java of Javascript, maar ook bijvoorbeeld door te werken met widgets. Hiermee breng je meer logica in de applicatiestructuur aan. Je kunt de widgets helemaal zelf programmeren, maar ook reeds bestaande varianten downloaden uit de ‘Mendix marketplace’, welke je vervolgens kunt tweaken.”

Toch raden Cecile en Orla het aanpassen van bestaande modules niet meteen aan, zeker niet voor beginnende low-code ontwikkelaars. Cecile: “Met bestaande blokken, die vooraf uitvoerig worden getest, heb je al enorm veel vrijheid in de appontwikkeling. Hoe meer gebruik je maakt van zelfontwikkelde widgets of ingewikkelde codetaal, hoe groter de kans op bugs.” Orla deelt deze gedachte: “Vooraf geprogrammeerde modules worden uitvoerig getest door low-codeplatformen, alvorens ze beschikbaar zijn. Deze modules zijn foutloos, waardoor de levensduur van de (te ontwikkelen) applicatie toeneemt en deze toekomstbestendig is.”

Beveiliging van applicaties

Beiden zijn ze ervan overtuigd dat het werken met modules niet alleen de snelste, maar ook de veiligste manier van ontwikkelen is. “Low-code is erop gericht dat je met relatief weinig programmeerkennis, goedwerkende businesssoftware kunt ontwikkelen. Een platform als OutSystems bespaart ontwikkelaars tijd door het automatisch gebruik van veilige codepatronen, de standaardtoepassing van encryptie voor data en de inregeling van veiligheidsregels”, vertelt Orla.

Cecile vult aan: “Ook Mendix kent deze ‘gegarandeerde’ vorm van beveiliging, waarvan gebruikers van het platform profiteren. Maar we besteden ook zelf veel aandacht aan de beveiliging van applicaties: niet alleen tijdens het ontwikkeltraject, ook na de lancering. Door middel van metrics monitoren we hoe applicaties presteren en waar (beveiligings)verbeteringen kunnen worden doorgevoerd.

Toekomst van low-code

Mede dankzij het stabiele beveiligingsfundament, is low-code de afgelopen jaren enorm gegroeid. “Dat heeft te maken met de toenemende populariteit van SaaS-oplossingen en hyperautomatisering”, zegt Orla. “En de rek is er nog lang niet uit. Sterker nog, de vraag naar low-code zal alleen maar toenemen“, voegt Cecile toe.

Een van de voordelen van low-code is dat je met een relatief klein team, zonder aparte front-end developer of database-expert, bedrijfssoftware kunt ontwikkelen. Maar er is meer, volgens Orla. “Een groot voordeel ten opzichte van traditioneel programmeren, is dat developers nauw samenwerken met de klant. Regelmatig worden er demo’s gegeven en kan de feedback van de klant direct worden meegenomen in de volgende sprint. Zowel in normale omgevingen als in mission critical-omgevingen.”

Iets waar Cecile het roerig mee eens is. “Je kunt in een team met jonge developers en ervaren ontwikkelaars schitterende, duurzame apps bouwen. Ik hoef geen ellenlange codes door te lezen om te bepalen of een app voldoet aan de gewenste kwaliteit van de klant. Daarnaast bestaan er enorme low-code communities waar developers vragen kunnen stellen en waar modellen en code-oplossingen worden aangeboden. Zo ontwikkelen de modules van het low-codeplatform zich aan de hand van haar gebruikers en dat geeft meteen de dynamiek van de low-codemarkt aan.”

Het is duidelijk: Low-code heeft de toekomst in applicatieontwikkeling. Dankzij de korte time-to-market zijn organisaties hun concurrentie voor, verlopen interne processen efficiënter en maakt het bedrijven schaalbaar. Maar misschien nog wel belangrijker: Low-code speelt ook een belangrijke rol in het verbeteren van het veiligheidsprofiel van bedrijven. Of om in Lego-terminologie te spreken: Mendix en OutSystems zorgen er met hun geautomatiseerde blokken voor dat je constructie stabiel staat en is beveiligd tegen instorten.

Cecile Maan (30) werkt sinds maart 2022 bij LINKIT en heeft ruim vijf jaar ervaring met Mendix. Ze heeft een achtergrond bij een verscheidenheid aan organisaties, waaronder het bankwezen en de consultancybranche.

Orla Dijkink (40) is in 2018 bij LINKIT begonnen als OutSystems Developer en inmiddels verantwoordelijk voor het OutSystems-squad. Ze werkt al sinds 2015 met dit low-codeplatform en weet van de hoed en de rand.