Een data engineer opleiding in 8 weken met de LINKIT traineeship

Python Scala Docker Spark Kafka SQL Agile

Het beroep van data engineer is relatief nieuw, maar wel zeer gevraagd bij het toenemende aantal bedrijven dat met data in de weer is. Bovendien is er (nog) geen officiële data engineer opleiding, waardoor het voor nieuwe data engineers belangrijk is om in snel tempo veel relevante ervaring op te doen. Bij LINKIT voorzien we in deze behoefte met onze unieke traineeship voor data engineers.

Hoe werkt de data engineer opleiding?

Veelbelovende talenten leren in zes weken de basis van data engineering in kleine groepen, gegeven door senior data engineers met een bak aan ervaring in verschillende sectoren. Vervolgens gaan ze een jaar lang aan de slag bij een gerenommeerde werkgever, één van onze klanten, om de fijne kneepjes van het vak te leren. Veel trainees krijgen daarna de kans krijgen om fulltime te gaan werken bij dit bedrijf. Een kans om binnen iets meer dan een jaar te gaan van een carrière keuze naar een fulltime baan bij een grote multinational.

Veel animo

Deze methode vraagt behoorlijk veel van de kandidaten. Dat begin al tijdens de selectieprocedure. Gemiddeld hebben we tussen de 100 en 150 aanmeldingen en slechts plaats voor 10. Omdat het leren en uitvoeren van data engineering een enorm steile leercurve vraagt, selecteren we minder op de al aanwezige vaardigheden, maar vooral op leerbaarheid.

Dit zie je ook duidelijk terug in de proefopdracht die alle kandidaten moeten maken; een technische challenge waarmee we testen of iemand snel nieuwe vaardigheden kan leren. Iedere kandidaat moet deze in een door ons gekozen programmeertaal uitvoeren. Daarbij moeten ze continu bijhouden welke stappen ze nemen en vooral hoe ze de opdracht proberen uit te voeren.

Leren en direct toepassen

Het resultaat is vervolgens niet van belang. Wel hoe snel de kandidaat in staat is om nieuwe materie te absorberen én direct toe te passen. Dat is namelijk in de kern wat we van onze data engineers verwachten.

Ondanks dat de meeste deelnemers wel een achtergrond in de IT of in de techniek hebben is de traineeship hierdoor breed toegankelijk. Zo hebben we ook mensen opgeleid die begonnen met een achtergrond in biologie of sales.

Onderdelen data engineer opleiding

De traineeship begint standaard met een bootcamp van zes weken waarin de focus ligt op het razendsnel leren en toepassen van nieuwe kennis. Onderwerpen die onder andere voorbijkomen in de bootcamp zijn: Python, Scala, Docker, Spark, Kafka, SQL & NoSQL, Cloud en werken vanuit de Agile methode.

Speeddates

Na een aantal weken staat het volgende spannende onderdeel op de planning: de speeddates. LINKIT werkt voor de traineeship samen met een aantal partners, waarbij de deelnemers na afloop van de data engineer opleiding als junior data engineer aan het werk gaan. Bedrijven zoals Shell, ASML en Transavia. Hoe dat precies verloopt lees je in deze business case over CZ.

Het vervolg

Zowel de deelnemende bedrijven als de trainees kunnen na de speeddates een voorkeur opgeven. Aan de hand daarvan wordt een passende match gemaakt. Hier houdt de bootcamp echter niet op, maar begint het leertraject pas echt. De traineeship voorziet in een basis, maar in veel gevallen blijft het noodzakelijk voor de nieuwe data engineers om zich in sneltreintempo nieuwe technieken, kennis en werkmethodes eigen te maken. Dit doen ze met de hulp van een senior data engineer van LINKIT.

Hij of zij helpt de kwaliteit te bewaken, maar ook om de trainees te ondersteunen zodat ze hun steile leercurve voortzetten bij het bedrijf waar ze het eerste jaar gedetacheerd zijn. Na dit jaar wordt in overleg met de partner en de trainee gekeken of de trainee in vaste dienst wil en mag komen, zodat hij of zij een vast onderdeel van hun datateam wordt.

LINKIT organiseert één a twee keer per jaar een traineeship. Zit jouw bedrijf te springen om nieuwe junior data engineers? Neem dan contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden om deel te nemen. Ben je benieuwd naar een voorbeeld uit de praktijk? Lees dan deze business case over de samenwerking tussen bootcamper Inan en ASML.