language-icon
icon-chevron-down-secondary
EN
NL
Werken bij LINKIT
Wat is Rapid Prototyping? En wat heb ik daar aan?
OUTSYSTEMS

Het is één van de grootste en oudste problemen uit het zakenleven: hoe leg je als opdrachtgever uit wat je precies wilt hebben? Er zijn boeken volgeschreven over verwachtingsmanagement, betere manieren van communiceren en in het geval van IT: het ‘vertalen’ van de opdracht richting de developers. Het grote probleem is vaak dat als een opdracht in het beginstadium niet volstrekt helder is, dit verderop in de uitvoering tot grote, onvoorziene problemen kan leiden. Met Rapid Prototyping, uitgevoerd met OutSystems, kun je deze risico’s minimaliseren.

Een prototype binnen een dag in drie delen

1. Het gesprek

Net zoals bij iedere opdracht begint ook Rapid Prototyping met het welbekende gesprek. De opdrachtgever heeft een probleem en zoekt daar een oplossing voor. In het geval van een applicatie volgt er een briefing en meestal een schets waarin duidelijk wordt aan welke eisen deze nieuwe app moet voldoen en hoe het er ongeveer uit moet komen te zien.

2. Rapid Prototyping

Behalve de briefing, gebruiken we nog een simpel element om razendsnel een prototype van de applicatie te ontwikkelen. Dat is het logo. In vrijwel alle gevallen bevat deze de huisstijlkleuren van de opdrachtgever. Die plukken we eruit, zodat we die vervolgens in het prototype kunnen verwerken. OutSystems heeft, zeker in de laatste versie, enorm veel geïnvesteerd in het ontwikkelen van plug and play interfaces, dashboards, light schermen en andere veelgebruikte features. OutSystems werkt verder low code en op een visuele manier. Dat betekent dat de voorgeprogrammeerde features visueel achter elkaar gesleept kunnen worden om zo razendsnel tot een werkend prototype te komen. Vaak al binnen een uur.

3. Wat vind je hiervan?

Het resultaat mag er in veel gevallen zijn. Ten eerste omdat de opdrachtgever iedere keer weer verrast is door de enorme snelheid waarmee visueel resultaat geboekt kan worden. En ondanks dat het gaat om een prototype die hooguit een paar werkende functionaliteiten bevat, is het ten tweede zeer handig om visueel duidelijk te hebben in hoeverre wij de opdracht hebben begrepen.

Het grootste gedeelte klopt meestal, maar het kan ook zomaar gebeuren dat we er achter komen dat het dashboard er eigenlijk heel anders uit moet zien en bij nader inzien over een paar andere functionaliteiten moet beschikken. Rapid Prototyping helpt enorm goed als een check om te controleren of de opdracht goed is overgekomen. Eventuele miscommunicaties- en interpretaties kunnen hiermee snel worden weggewerkt. Bovendien legt het een goede basis om de applicatie op door te bouwen. Een unieke tool dus, met unieke mogelijkheden.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van Rapid Prototyping, of wil je het zelf een keer ervaren? Neem dan contact op met één van onze OutSystems experts voor meer informatie. Of lees onze business case 'Hoe Crédit Agricole tijd en geld bespaart door automatisering' voor meer inspiratie.

Andere OutSystems artikelen
ARTIKEL
ARTIKEL