language-icon
icon-chevron-down-secondary
EN
NL
Werken bij LINKIT
Waarom je geen Amazon hoeft te zijn om te profiteren van een datawarehouse
RDBMSAZUREGOOGLE CLOUDAWS

Volgens velen is data het nieuwe goud. Het goede nieuws daarbij is dat het overal beschikbaar is. Ook voor het MKB is het inmiddels makkelijk om data te verzamelen van websites, apps en social media. Maar, net zoals een goudklomp, is data vrijwel waardeloos zonder bewerking. Om jouw data echt waarde te geven heb je een datawarehouse nodig, waarschijnlijk vergezeld door een datalake. Misschien denk je nu dat dit te hoog gegrepen is voor jouw bedrijf, maar niets is minder waar!

Digitale fabriek

Een datawarehouse werkt in veel opzichten als een digitale fabriek. Het warehouse bestaat uit een replicatie van al je operationele data, die vervolgens verwerkt kan worden tot bruikbare inzichten voor Business Intelligence (BI), applicatietesten en het uitvoeren van analyses.

Verschil tussen datawarehouse en datalake

Om het verschil tussen deze twee termen te begrijpen, moet je iets van de werking van data weten. Plat gezegd komt data voor in drie smaken: gestructureerd, ongestructureerd en semigestructureerd. Een datawarehouse kan worden gebruikt om gestructureerde data te verwerken. Bijvoorbeeld applicatiedata, excel sheets en iedere vorm van RDBMS (Relational Database Management System).

Tegelijkertijd is veel data juist niet gestructureerd, bijvoorbeeld gps-locaties die je binnenkrijgt via je webapp of social media. Om hier toch inzichten uit te halen, moet je ze eerst structuur geven. Dat kun je doen door deze data te verzamelen in een datalake (Big Data technologie platformen) en ze vervolgens te structureren door middel van specifieke applicaties. Daarna kan de data gebruikt worden in je datawarehouse via een OLAP front end (Online Analytical Processing).

Goede resultaten met weinig data

Misschien komen al deze termen nogal overweldigend over. Dat hoeft echter niet het geval te zijn. Zowel datawarehouses als datalakes kunnen zowel groot als klein zijn. Met de nieuwste technologie is het ook mogelijk om goed resultaten te bereiken met weinig data. Hierdoor worden datawarehouses ook interessant voor het MKB.

Datawarehouse te huur

Dat wordt nog verder versterkt door de mogelijkheid om een datawarehouse te ‘huren’. Daardoor hoef je geen kapitalen te investeren om je eigen datawarehouse op te zetten. Je kunt er namelijk ook één in de Cloud gebruiken, waarbij je alleen betaald betaalt naar verbruik. Zowel Azure, Google en AWS zijn daarvoor geschikt. Het enige wat je verder nodig hebt is een applicatie om de data in te zien.

Het is een perfecte manier om te starten met het gebruik van Business Intelligence. Zo kan het zijn waarde bewijzen, voordat je eventueel opschaalt naar Big Data platformen voor de meer complexe analyses.

Hybride oplossing

Voor veel grotere bedrijven is de Cloud juist geen optie. In veel gevallen bestaan deze bedrijven al vele tientallen jaren (of langer). Dat betekent dat ze in veel gevallen zwaar hebben geïnvesteerd in hun eigen datastructuur. Voor hen is de beste oplossing om een hybride oplossing te kiezen, waarbij je ruimte in de Cloud alleen gebruikt tijdens piekmomenten om een tijdelijke hoge vraag naar computerkracht op te vangen.

Bij LINKIT hebben we veel ervaring met het uitvoeren van data oplossingen voor bekende ondernemingen zoals ASML, Ahold en de Transfracht Group (onderdeel van Deutsche Bahn). Wil je stap voor stap weten hoe je dat moet doen? En hoe je de meeste waarde haalt uit je data? Lees dan onze data management checklist.

Andere RDBMS artikelen
ARTIKEL
ARTIKEL