Jouw applicatie moderniseren? Je doet het, met deze 3 tips!

OutSystems

Wat is jouw grootste ergernis op kantoor? Voor veel mensen zijn dat onbetrouwbare managers en slechte koffie, maar ook slecht functionerende IT staat vaak hoog op de lijstjes. En dan gaat het niet alleen om traag internet. Ook het werken met verouderde applicaties die door de jaren heen laag over laag zijn uitgebouwd, zijn voor veel mensen een voortdurende bron van irritatie. Voor veel bedrijven vormt IT dan ook een belangrijk aandachtspunt. Slecht werkende en verouderde legacy systemen kosten niet alleen veel geld aan onderhoud, maar verlagen ook de efficiëntie van de werknemers en zorgen dus voor veel frustraties.

Tegelijkertijd is het moderniseren van het vaak logge, oude maar uiterst noodzakelijke legacy systeem makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe het toch op een relatief makkelijke manier kan? Door low-code platform OutSystems te gebruiken, in combinatie met deze 3 tips, kom je hopelijk een heel eind!

Stap 1 bij een legacy systeem: pluk eerst het laaghangend fruit

Een legacy systeem bevat vaak de minst gebruiksvriendelijke, meest irritante en meest compliceerde stukken programmatuur die je tegen kunt komen. Soms zijn ze zo oud dat je tientallen jaren terug moet in de archieven om te ontdekken waarom die ene functionaliteit werkt zoals hij werkt. Werken in vier schermen tegelijk om één handeling uit te voeren is zeker geen uitzondering.

Kortom: eindgebruikers vragen om met verbeter voorstellen te komen is hetzelfde als een 5-jarige vragen wat hij graag van Sinterklaas wil krijgen. Het kost zelden veel moeite.

Snelle winst 

Tegelijkertijd levert het wegnemen van deze frustraties wel enorm veel op. Terwijl het met OutSystems relatief weinig tijd hoeft te kosten. Werknemers voelen zich serieus genomen en zien in hoog tempo ook daadwerkelijke verbeteringen in hun werk. Door op de achtergrond bepaalde handelingen te automatiseren wordt hen werk uit handen genomen en kunnen ze hun tijd beter benutten. Een extra voordeel is dat je mogelijkheden voor nieuwe functionaliteiten en verbeteringen snel kunt ontdekken.  

2. Bouw eerst de frontend, dan de backend

Een applicatie bouwen, of moderniseren met OutSystems is reverse engineering. Bij traditionele programmeertalen maak je normaal gesproken eerst een plan, bouw je daarna de backend en tot slot de frontend. Vanuit een programmeur bekeken is dit logisch, maar vanuit de business gezien is dit lastig. Je wilt tenslotte het liefst zo snel mogelijk weten hoe bepaalde functionaliteiten in de praktijk werken, zodat je ze waar nodig nog makkelijk aan kunt passen.

Bij OutSystems werkt dit anders. Het biedt de unieke mogelijkheid om juist te beginnen met de frontend van de applicatie. Dit kan omdat het low-code platform met templates en modules werkt. Deze zijn kant-en-klaar en laten direct zien hoe bepaalde functionaliteiten in de praktijk eruit zien.
Sterker nog; omdat de ontwikkeltijd vele malen lager ligt, kun je de gebruiker naast je hebben zitten terwijl je iets in elkaar knutselt. Na het razendsnel bouwen van de grote lijnen, kun je de ontwikkeltijd gebruiken voor het uitwerken van de details.

3. Integreer je applicaties en databases

Bij het moderniseren van een legacy systeem wil je de kans niet missen om deze te integreren met diverse andere applicaties en databases. Zo hoeven werknemers bijvoorbeeld niet continu gegevens viermaal in te vullen in vier verschillende applicaties. Door integratie worden die automatisch van elkaar overgenomen. Ook bij databases is dit zeer handig. Door data met elkaar te combineren ontstaan nieuwe inzichten in het gedrag en de behoeftes van je klanten die je kunt toepassen in je beslissingen.

Met OutSystems is het relatief makkelijk om integraties aan te leggen. Zowel in de cloud als on premise. Hierbij is het zelfs mogelijk dat je de database van een legacy applicatie langer in de lucht houdt, maar deze al wel laat werken via de nieuwe frontend.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van OutSystems voor het moderniseren van (legacy)applicaties? Lees dan ons whitepaper Razendsnel een legacy-applicatie vervangen met OutSystems. Of neem contact op met één van onze experts voor meer informatie.

Hoe kan ik je helpen?

Contact Victor

Stuur een email +31 (0)30 265 0 265
Hoe kan ik je helpen?