IoT biedt grote kansen voor de overheid, maar hoe begin je daarmee?

Internet of Things (IoT) Hive

Hoe LINKIT’s Hive platform parkeerautomaten, straatlantaarns en camera’s makkelijk kan bundelen in één overzicht.

Parkeermeters, sensoren en (snelheids)camera’s. Het is maar een greep uit het forse arsenaal aan apparaten die je vindt in een gemiddelde stad. Voor veel overheden was en is het een flinke uitdaging om deze apparaten up to date en werkend te houden. Maar doordat veel apparaten steeds ‘slimmer’ worden en verbonden raken met het internet groeien de mogelijkheden om veel van dit beheer op afstand te regelen en functionaliteiten via dashboards samen te voegen. Kort gezegd: IoT (Internet of Things) wordt een belangrijk thema voor veel gemeentes en overheidsdiensten, mits je natuurlijk weet hoe je het moet gebruiken.

Beter apparaatbeheer voor de overheid met IoT

De mogelijkheden voor IoT zijn groot binnen de overheid. Een goed voorbeeld zijn parkeermeters. Tot niet zo eens zo lang geleden waren dat grotendeels ‘domme’ apparaten waar je een munt in gooide in ruil voor een kaartje. Later kwam daar een terminal bij om te kunnen pinnen. Gevolgd door contactloos betalen, eventueel ook met je telefoon, en de mogelijkheid om met je app te betalen, op basis van de code van de parkeerautomaat. Al deze functionaliteiten maken het makkelijker voor de gebruiker, maar verhogen de technische complexiteit. Alles kan stuk gaan, storingen kunnen ieder moment optreden. Door automaten ‘slim’ te maken, oftewel de functionaliteit te koppelen aan het internet, kun je via een dashboard direct inzien of een automaat goed werkt, of dat er een storing is.

Voorspellend onderhoud

Hetzelfde principe geldt voor alle andere apparaten die overheden in de stad hebben staan. Variërend van elektriciteitskasten, tot straatlantaarns en nog veel meer. Nog interessanter wordt het als je de data uit de IoT apparaten gaat koppelen aan voorspellende algoritmes (AI en Machine Learning). Op die manier kun je voorspellen welk apparaat op welk moment geïnspecteerd moet worden. Hierdoor kun je werk veel efficiënter uitvoeren en neemt de kans op storingen af.

IoT uitdagingen voor de overheid

Kansen te over dus. Tegelijkertijd is het belangrijk om te beseffen dat het werken met IoT nieuwe kennis en kunde vraagt en heel nieuwe uitdagingen oplevert:

  • IoT heeft standaard een stuk software . Bij een camera wil je tenslotte de mogelijkheid hebben om die aan en uit te zetten, om de positie te veranderen, of zelfs om alleen op te nemen als er een bepaalde gebeurtenis is. Zoals brand of een inbreker in beeld.
  • De software voor IoT werkt op een andere manier dan die van een website. Bij een site wil je bijvoorbeeld geen doorlopende loop waarbij data realtime wordt verwerkt, maar bij IoT wel. Het vraagt om een andere manier van programmeren, wat een drempel oplevert om echt met IoT aan de slag te gaan. Ook de beveiliging van IoT werkt op een andere manier, met andere protocollen en meer nadruk op fysieke beveiliging.
  • En het beheren van IoT, zeker bij belangrijke nutsvoorzieningen, gaat nu nog vaak per device. Maar wat als je er op en gegeven moment 1000 hebt? Of op heel veel verschillende locaties. Moet je die allemaal langsgaan als je een update wilt pushen?

De overheid is geen IoT-expert

Vooral dat laatste punt is een grote belemmering om actief met IoT aan de slag te gaan. Bovendien zijn overheidsdiensten geen IT-bedrijven en de IT’ers die er werken, zijn geen specialisten in IoT apparaten. Vanuit LINKIT hebben we echter een eerste stap genomen om deze drempel te slechten.

Zo maak je IoT toegankelijk

Zoals je in dit filmpje kunt zien, hebben wij een gedeeltelijke SaaS oplossing ontworpen waarmee je makkelijk grote hoeveelheden IoT apparaten kunt koppelen in één platform. De data wordt veilig in de eigen cloudomgeving van de klant opgeslagen en beheert. Vanuit een optionele portal kun je vervolgens makkelijk commando’s geven aan al je IoT devices. Per stuk, allemaal tegelijk, of per groep (bv een verdieping). Door het opzetten van een IoT werkomgeving kant-en-klaar aan te bieden halen we een hoop technische drempels weg en banen we de weg voor een toekomst waarin IoT breder en makkelijker toegankelijk wordt. Voor bedrijven, maar zeker ook voor de overheid. Meer informatie over Hive vind je op de Hive product page.

Wil je meer weten over hoe je met IoT jouw kantoor ‘slim’ kunt maken? Neem dan contact op met Dick van Straaten, onze IoT Lead bij LINKIT, voor meer informatie en een demo.