language-icon
icon-chevron-down-secondary
EN
NL
Werken bij LINKIT
Data engineer in 8 weken met de LINKIT bootcamp
PYTHONSCALADOCKERSPARKKAFKASQLAGILE

Het beroep van data engineer is relatief nieuw, maar wel zeer gevraagd bij het toenemende aantal bedrijven dat met data in de weer is. Bovendien is er (nog) geen officiële opleiding, waardoor het voor nieuwe data engineers vooral belangrijk is om in snel tempo veel relevante ervaring op te doen. Bij LINKIT voorzien we met onze unieke bootcamp voor data engineers in deze behoefte. Veelbelovende talenten krijgen direct een contract, leren in acht weken de basis van data engineering en gaan vervolgens één jaar lang aan de slag bij een gerenommeerde werkgever om de fijne kneepjes van het vak te leren. Daarna mogen ze zelf kiezen of ze daar in vaste willen, of liever bij LINKIT blijven.

Veel animo

Deze methode vraagt behoorlijk veel van de kandidaten. Dat begin al tijdens de selectieprocedure. Gemiddeld hebben we tussen de 100 en 150 aanmeldingen en slechts plaats voor acht. Omdat het leren van data engineering een enorm steile leercurve vraagt, selecteren we minder op de al aanwezige vaardigheden, maar op leerbaarheid.

Dit zie je ook duidelijk terug in de proefopdracht. Iedere kandidaat moet deze in een, voor hem of haar onbekende, programmeertaal uitvoeren. Daarbij moeten ze continu bijhouden welke stappen ze nemen en vooral hoe ze de opdracht proberen uit te voeren.

Leren en direct toepassen

Het resultaat is vervolgens niet van belang. Wel hoe snel de kandidaat in staat is om nieuwe materie als het ware te absorberen én direct toe te passen. Dat is namelijk in de kern wat we van onze data engineers verwachten.

Ondanks dat de meeste deelnemers wel een achtergrond in de IT of in de techniek hebben, is de bootcamp hierdoor breed toegankelijk. Zo hebben we ook mensen met een achtergrond in biologie of sales.

Onderdelen bootcamp

De bootcamp zelf bestaat uit zes weken les, die vervolgens worden afgesloten met een Capstone Project van twee weken. In deze twee weken zullen ze, met alle nieuwe opgedane kennis, een vraagstuk van een klant in teams oplossen. Onderwerpen die onder andere voorbijkomen in de bootcamp zijn: Python, Scala, Docker, Spark, Kafka, SQL en NoSQL en werken vanuit de Agile methode.

Speeddates

Na een aantal weken staat het, voor sommigen, spannendste onderdeel op de planning: de speeddates. LINKIT werkt voor de bootcamp samen met een aantal partners waarbij de deelnemers na afloop van de bootcamp junior data engineer aan het werk gaan, waaronder bedrijven als Shell, ASML en Transavia

Het vervolg

Zowel de deelnemende bedrijven als de bootcampers kunnen na de speeddates een voorkeur opgeven. Aan de hand daarvan wordt een passende match gemaakt. Hier houdt de bootcamp echter niet op, maar begint het leertraject pas echt. De bootcamp voorziet in een basis, maar in veel gevallen blijft het noodzakelijk voor de nieuwe data engineers om zich in sneltreintempo nieuwe technieken, kennis en werkmethodes eigen te maken. Deels doen ze dit zelfstandig, maar ook onder begeleiding. Het eerste jaar moet er altijd een senior data engineer aanwezig zijn. Ten eerste om de kwaliteit te bewaken, maar ook te verzekeren dat de bootcampers hun steile leercurve voortzetten bij het bedrijf waar ze gedetacheerd zijn. Is deze bij de partner niet beschikbaar, dan kan LINKIT die zelf ook meesturen.

LINKIT organiseert één a twee keer per jaar een bootcamp. Zit jouw bedrijf te springen om nieuwe junior data engineers? Neem dan contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden om deel te nemen. Ben je benieuwd naar een voorbeeld uit de praktijk? Lees dan deze business case over de samenwerking tussen bootcamper Inan en ASML. Of lees onze data management checklist voor meer inzicht over het belang van ervaren data engineers voor je bedrijf.

Andere Python artikelen
ARTIKELGezondheidszorg
ARTIKEL