5 belangrijke stappen bij cloudmigratie

Kubernetes Cloud Cloud Native Cloudarchitecture Infra-as-code

Van on-premise naar de cloud migreren, of van de ene cloudprovider naar de ander, is meer dan een technische onderneming. In veel gevallen vergt het een duidelijke strategie, visie en planning vanwege de grote impact die het zal hebben op de manier van werken binnen je bedrijf. Bij LINKIT hebben we hier uitgebreide ervaring mee opgedaan door het uitvoeren van complexe migratietrajecten bij onder andere KLM, IBM en meerdere overheden. Dit zijn onze vijf tips voor als je gaat migreren naar de cloud.

1. Ga voor cloud-native apps, niet alleen lift-en-shift

De goedkoopste en makkelijkste oplossing, zeker op de korte termijn, is om je volledige infrastructuur direct van on-premise naar de cloud te verplaatsen. Maar hierdoor profiteer je niet volledig van de vele unieke mogelijkheden en services die de cloud biedt, bijvoorbeeld op het gebied van automatisering en business intelligence. Als gevolg hiervan zul je voornamelijk extra betalen, zonder dat het je veel oplevert.

2. Maak gebruik van bestaande kennis en expertise

Ook al heb je beschikking over fantastische engineers, die zowel slim zijn als snel leren. Toch is het verstandig om gebruik te maken van de vele kennis en ervaring die er al is. De publieke cloud bestaat inmiddels langer dan tien jaar en het is zowel kostbaar als inefficiënt om deze best practices te laten liggen. Heb je de specifieke knowhow niet in huis, maak dan gebruik van freelancers of externe bureaus zoals LINKIT.

3. Webconsoles zijn prima om mee te experimenteren, maar gebruik infra-as-code voor de basis

Wellicht wil je een nieuwe service proberen en daarvoor direct gebruik maken van een console. Maar op het moment dat je voelt dat het te complex wordt, schakel dan over op infra-as-code tooling. Gebruik terraform, ARM, CloudFormation of wat dan ook, maar blijf uit de buurt van consoles wanneer je de echt belangrijke taken uit gaat voeren.

4. Stop! Denk even na over je architectuur en dan vooral over de verbindingen

Een architect is er niet voor niets. Hij zorgt ervoor dat je niet zomaar iets gaat bouwen, om er later achter te komen dat het toch niet werkt.

Je kunt heel vooruitstrevend zijn met VM’s, services, buckets en nog veel meer wonderen van de publieke cloud. Maar als je later alles met elkaar moet verbinden, kom je er al snel achter dat zo makkelijk nog niet is. Uiteraard missen er zaken, die je vervolgens met hier en daar een API-gateway probeert op te lossen. Maar wanneer je het uiteindelijke resultaat van een afstandje bekijkt, lijkt deze nog het meeste op een digitale Frankenstein.

Dus stop even, bekijk de vele best practices en bedenk dan wat jouw bedrijfsvoering echt vooruit kan helpen.

5. Kubernetes is niet de heilige graal en ook geen doel op zichzelf

Het kan verleidelijk zijn om Kubernetes-as-a-service te gebruiken in de publieke Cloud, omdat iedereen er momenteel over praat. Het is zeker een veelbelovende tool met vele mogelijkheden. Tegelijkertijd is Kubernetes ook complex en bevat het vele ‘bewegende’ onderdelen. Houd het simpel en probeer je bedrijfsproblemen op te lossen. Gebruik geen tool alleen omdat jouw engineers of managers dat zo graag willen.

Wil je meer weten over de do’s en dont’s van een cloudmigratie? Neem dan contact op met onze experts! Benieuwd naar een voorbeeld uit de praktijk? Lees dan deze business case over het uitvoeren van een cloudmigratie bij onderzoeksinstituut het CHDR. Of lees onze cloud checklist voor inzicht in de volgende stappen van jouw migratietraject.